fredag 7 december 2012

Pizzeria Planeten –Kebabernas Planet



Snötäckta anrika lokaler fyllda med matglädje.
Två snedsteg från en av Växjös absolut högsta platser, dit ungdomar på glid åker för att hångla i solnedgångens sista slickande solstrålar, hittar vi Pizzeria Planeten. Här på Östers sydöstra sluttning och granne med den majestätiska utsiktsplatsen över Växjösjön är inte namnvalet svårt att förstå. Från denna plats kan man inte komma mycket närmre stjärnorna och rymden.

Vi är inte här för astronomins skull utan av en mer värdslig anledning. Det har kommit in ett tips till Kebabredaktionen från en, enligt egna utsagor, mycket kebabkunnig person. Vi kan kalla hen för Maximilian. Det sparades inte på krutet när hen beskrev Pizzeria Planeten. “Här finns Växjös bästa kebab...” och i nästa snabba andetag “ni kommer inte bli besvikna”. Vi får väl se tänkte vi... 

Pizzeria Planetens lokaler på Alegatan 28 har en anrik historia som områdets livsmedelsbutik och naturliga samlingspunkt. Det är otroligt kul att matglädjens traditioner förs vidare till en annan typ av livsmedelsbranch. Tvärtemot den retro-futurstiska intredningsstil vi förväntat oss så möts vi istället av en lokal inredd helt i Gislavediansk Kök-deco stil. Lavalampor, moonboots och formgjutna möbler i plast skiner med sin frånvaro. Här är det furu som gäller, i allt från väggpaneler och möbler till tavelramar och brickor. En jurymedlem utbrast spontant "Det känns som vi är tillbaka i den där våningssängsinredda stugan i Sälen". Hen hade en poäng.

Sälen, Gislaved, Norrland eller Öster?

Inrättningen stoltserar med ett brett utbud av premiumläsk som föredömligt hålls väl kyld i en Coca-cola brandad kyl, något som inte är helt ovanligt i dessa sammanhang. Här finner vi även vad vi antar vara salladsbordet som finns inklämd i portionsförpackningar med vitkål bredvid Fantan. Under tiden vi väntar på vår beställning, rullar och kebabpizzor, så underhålls vi av RixFM på en något obekväm ljudnivå och Skagenkonst på väggarna. 

Efter en något lång väntan, med tanke på att vi är själva i stugan, anländer beställningarna. Vi hajjar till när såsen kommer in i små porslinsskålar som möjliggör en personlig fördelning. Lyxigt! Redan på avstånd anar vi oro. Kebaben visar sig vara så kallad 08-kebab och inom vissa ordvitskulturer även känd som "Aveny-fylle-kebab". Vi befinner oss mitt i gyros-bältet och detta är inte okey! Inte i vår bok i alla fall... Den pressade kebaben tog över showen helt trots att såsen var spännande, pizzan välbakad och rullen välkomponerad.


Pressad kebab är aldrig okey!




+
Anslutna till Online-pizza.se
Såsen serverades vid sida av. Elegant!
Generöst ljusinsläpp från funkisfönsterna
Julpyntat (burk med Annas pepparkakor)
Goda parkeringsmöjligheter

-
Lite väl hög volym på Rix-fucking-FM
Stureplanskebaben!
Inget salladsbord, bara vitkål på burk
Aningen lång väntetid



Så tyckte juryn
Stället hade lite av en norrländsk stugkänsla. Vi skulle inte bli förvånade om Lennart Jähkels karaktär från filmen Jägarna dök upp med sin King cab för att hämta en rulle eller två. Stället var på förhand relativt hypat och vi hade förväntat oss något i hästväg. Tyvärr blev det inte så... Ett trevligt ställe med fin pizzatradition (det avslöjades av alla pizzautmärkelser på väggen) men som tyvärr faller långt innan mållinjen på den pressade kebaben.

Betyg (0-5 fefferonis)

Kebab: 1
Industrikebab i sin värsta form, pressat och platt.

Sås: 2

Helt okey om väldigt fantig(?) i smaken

Pris: 3
Helt okey!

Service/miljö: 3

Något lång väntetid, enkel men charmig lokal


Totalbetyg: 2,25

1 kommentar:

  1. Att fråga vad som skiljer Pizzeria Planetens nötköttskebab från fläskköttskebaben (gyros)är som att fråga efter skillnaden mellan Nord -och Sydkorea eller mellan himmel och helvete. Ni är inte de första av förväntansfulla kebabnissar som råkat ut för detta hemska öde. Nämner man inte att man är lite mer av den innovative gyrosätaren, blir det tyvärr nötkött. Hen ber pionjärerna på Kebabredaktionen att strö salt i såren, att tömma, glömma och förlåta denna nötköttskebab, för att istället korsa den 38:e breddgraden där Växjös bästa gyroskebab uppenbarar sig.

    SvaraRadera