Som vår stora läsarskara vet är det sökande efter Växjös
bästa kebab som varje vecka får juryns deltagare att trotsa is, vinter, kyla
och inte sällan sin egen goda smak, för att ge sig ut på vägarna. Denna gång
har ett par gästkrönikörer, som till skillnad från den ordinarie kebabjuryn
inte räds att lämna stadsgränsen, varit på besök i kommunens nordligaste
centralpunkt – Lammhult.
Som brukligt är på mindre orter har ingen större möda lagts
vid att skapa några originella namn på de få näringsställen som finns. Därför
ligger Lammhults Värdshus på höger sida av vägen och Lammhults Pizzeria på den
vänstra. Eftersom gästkrönikörerna har kebab i blicken faller valet på det senare.
Smakfullt! |
Då besöket infaller exakt en vecka före julafton är
pizzerian, som sig bör, julpyntad. I de låga fönstren, som vetter ut mot
parkeringsplatsen och har Statoils självservicemack som backdrop, har ställets
dekoratör satt upp två julgranar i plast. Dessa är smyckade med ett intrikat
virrvarr av julgransbelysning, som vid lunchtid dock är släkt, vilket vi kanske
ska vara tacksamma för.
I övrigt är det furu som dominera lokalen och för tankarna
till en 70-talsbastu, eller kanske ännu hellre en klassisk bodega.
Bakom disken står två personer, som skulle kunna vara
ägarna. De ser ungefär likadana ut och gästkrönikörerna gissar att de är
bröder. Efter att ha tagit del av det stora utbud av pizzor, kebaber och
sallader som den enorma menytavlan informerar om, bestämmer sig båda för en
kebab med bröd. Måhända är detta ur jurysynpunkt ett dåligt val. En av oss
borde kanske i stället beställ en kebabtallrik eller varför inte en kebabrulle.
Vi får skylla på ovana i den här frågan.
Vi tar var sin assiett med pizzasallad, var sin premiumläsk
och sätter oss vid ett fönsterbord. I restaurangen finns också ett större
sällskap yngre människor samt en äldre man som redan ätit färdigt och ivrigt
fingrar på sin mobiltelefon.
Designmöbelkebab i Lammhult? |
Kebaben kommer in på tallrikar, insvepta i papper, på vilket
det passande nog står just Kebab. Två fefferonis serveras till, den ena
gästkrönikörer mumsar glatt i sig dessa, medan den andra lägger dem åt sidan.
När det gäller kebabbrödet är dock rollerna de omvända: Fefferoniälskaren
rynkar på nästan åt brödet, som tycks vara gräddat på pizzadeg, medan
fefferonirataren lovprisar det frasiga brödet. Tänk så olika man kan vara! Båda
är dock rörande eniga om att såsen är väldigt beige i smaken.
–
Oj, vad mätt jag blev, utbrister
fefferoniratare, medan den lätt överviktiga fefferoniälskaren fortsätter att
knapra på kanterna. Detta skulle visa sig vara ett misstag, då magknipen satte
in under eftermiddagen.
+
premiumläsk
stort utbud
gott bröd (halva juryn)
fräscha grönsaker
centralt läge
-
dåligt grillat kött
beige sås
sur personal (trevligt avsked, dock)
inget pitabröd
Så tyckte gästkrönikörerna
Många har säkert passerat Lammhults Pizzeria med bil och
undrat hur det skulle vara att glida in på parkeringen, slå upp dörrarna till
detta furuparadis och frossa i läckerheterna från det medelhavsinspirerade
köket. Vårt tips är att inte fundera mer på den saken, utan köra vidare.
Statoil i Vrigstad har väldigt god korv, har vi hört.
Betyg (0-5 fefferonis)
Kebab: 2
Dåligt grillad, smaklös och köttet i märkliga, hyvlade
strimlor.
Sås: 1
Ett enda ord – smaklös.
Pris: 3
Helt ok paktetpris på lunchen där premiumläsk, pizzasallad
och kaffe (som vi hoppade över) ingick.
Service/miljö: 3
Sur personal, som inte ens frågade om vilken sås vi ville
ha. Att betyget ändå blir en trea är tack vare den fräscha lokalen och
genomtänkta inredningen (70-talsfuru och Hötorgskonst funkar helt enkelt bra
ihop) samt att man lagt tid på juldekorationerna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar